сряда, 8 януари 2014 г.

Картофки с бекон и пържолки за гарнитура

7-8 картофчета средни
също толкова резени бекон
250 мл. готварска сметана
пресен розмарин
вегета
сол и черен пипер
Идеята за картофките видях в интернет, но промених соса.

А за гарнитурката :)
4 пърожоли свински от бут
горчица
сушени домати в марината
розмарин
сол и черен пипер
магданоз за поръсване

Картофите се сваряват и се обелват. Уверете се, че са хубаво сварени, защото после преминват съвсем лека термичн обработка. Сварените картофки увивате с бекон и нареждате в намазнена йенска тавичка. Запичате, докато почервенее бекона.



След това заливате с предварително разбъркана сметана с малко водичка и подправките, като розмарина (1 стрък) нарязвате на ситно и печете.


След като сосчето се сгъсти, изваждате от фуната и поръсвате с пресен магданоз и може да украсите със стрък розмарин.



През това време може да си мариновате пържолките - намазвате с горчица, поливате с вино, поръсвате сол, черен пипер и заливате с малко от зехтина, в който се киснат сушените домати. Нареждате отгоре розмарин и сушени доматчета за аромат, завивате с фолио и печете на 150 градуса около час. После отвивате фолиото и оставяте във фурната колкото да добият "загар".


Резултатът е нашата празнична вечеря по случай имените дни на моят мъж и син, да са ми живи и здрави. Наздраве!



Актуализация от 06.01.2019г. 

Тази година приготвих отново тези картофки, като обогатих соса по следния начин. Във 200 мл. готварска сметана нарязвам на малки парченца една кутийка натурални топени сирена, добавям и Maggy fix Малки тайни "Пиле с четири сирена" (сметановият сос става много вкусен с тази подправка и изобщо не е задължително да е с пиле, става и с броколи и с картофки с каквото ви харесва). Аз слагам и малко водичка, за да не се сгъсти прекалено много при печенето и с така получения сос заливате предварително сварените, обелени и увити в бекон картофки. Печете на предварително загрята фурна, на 200 градуса докато почервенее бекона и поръсваме с магданоз. Много вкусна и ефектна гарнитура за пържолите :)





Няма коментари: