петък, 7 февруари 2014 г.

Домашни кифли с шипков мармалад

Партида Номер Поредна :) Снимка 13.11.2021г


Представям ви още една от следобедните закуски на моят син.


За тестото:
2 яйца без единият жълтък (оставям го за намазване)
1/2 ч.ч. олио
1/2 п. мая
3 с.л. захар
щипка сол
300 мл. мляко
брашно около 500 гр 
захар за поръсване
шипков марамалад

Замесвате си меко тесто, аз слагам маята в топло мляко, със захарта да набъбне, прибавям ги към яйцата и олиото и разбърквам, след това започвам да добавям брашното на части, докато мога бъркам, после започвам да замесвам.
По желание, може и повече захар да сложите, аз ги правя с по-малко!
Оставяте да втаса за около 30 минути.
Готовото тесто разделяте на 2 топки и разточвате кръгли кори, разрязвате на по 8 триъгълника и всеки намазвате с мармалад.


Завивате на кифлички и нареждате в тава за печене. Оставяте отново да втасат и намазвате с жълтък. Поръсвате със захар и печете на не загрята фурна на 180 градуса. Аз моите малко ги препекох, така, че трябва да внимавате, ако почнат много да ви се зачервяват завийте с фолио, за да не ви изгорят.


Резултатът - вкусна следобедна закуска, от която всички си хапнахме с удоволствие. 
Поднесохме с кисело мляко и много любов.



Актуализация 13.11.2021г.

Не веднъж съм правила кифлички по тази рецепта, но днес имах отново вдъхновение, защото станаха наистина много красиви :) Въпреки, че забравих да си отделя жълтък за намазване и ги пекох без, малко преди да са готови поръсих със захар и сложих във фурната за няколко минути, за да полепне захарта по тях! Резултата ще видите в следващите снимки! 






Няма коментари: