събота, 16 октомври 2021 г.

Тиквен пай

 

Октомври е ! А какво има в изобилие през октомври и през есента ... Сладки, ароматни тикви - толкова са много на пазара и просто няма как да не си купим и да не си приготвим нещо у дома! Аз обожавам вкуса на тиквата и в общи линии съм я приготвяла във всякакви вариации, печена, варена, на мъфини, бисквитки, супи, яхнии, сладка, солена - всякак :) Но Тиквен пай правя за първи път и определено няма да е за последен :) Аромата, който се носеше в кухнята докато го приготвях беше просто вълшебен, а вкуса е божествен! Основата е от хрупкаво маслено тесто с какао, а крема е вариация на крем брюле с пюре от печена тиква! И да не ви измъчвам повече с предистория минавам направо към рецептата и 

Необходимите продукти:

За блата:

* 125 гр. краве масло

* 1 яйце

* 1/2 ч.ч. захар

* 3 с.л. какао

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* 1 ч.ч. и 1/2 ч.ч. брашно

За крема: 

* 400 гр. предварително изпечена тиква

* 2 жълтъка и 1 цяло яйце

* 200 мл. сладкарска сметана

* 2/3 ч.ч. захар

* 1 с.л. канела

* 1 с.л. мед

* 1 с.л. пшенично нишесте

Начин на приготвяне :

Маслен блат:


В купа си смесвате всички продукти - маслото трябва да е студено, нарязано на малки кубчета и започвате да размачквате с ръце, първо ще ви се получат трохи ронливо тесто, което постепенно трябва да омесите и съберете хубава топка, която после да разточите на голям кръгъл лист (кора), който трябва да е около 2-3 пръста по-голям диаметър от формата, в която ще печете, за да покриете дъното и стените. Образува се нещо, като "купа" или "мини тавичка", в която после ще изсипем крема. Аз използвам форма за торта с падащо дъно и съответно борда ми е висок и го покривам до половината някъде, ако използвате форма за пай трябва да е до ръба на формата.

Така получената маслена основа, може да приберете в хладилника, докато си приготвите крема.

Приготвяне на Крем "Брюле" с пюре от тиква:


Предварително трябва да сте си изпекли тиква, от която да си намачкате около 400 грама с вилица. Не се притеснявайте, ако не е перфектно пюрето, защото после ще пасираме. В купа си разбийте яйцата (2 жълтъка и 1 яйце) със захарта и към тази смес при непрекъснато бъркане с миксера си добавете предварително затоплената сметана. * Сметаната се загрява в касерола на котлона, но без да завира! 

След това добавяте канелата, меда, нишестето - разбърквате отново с миксера и си слагате пюрето от тиква. Разбърквате с лъжица и с пасирате сместа с пасатор, докато получите гладък крем.

Когато и основата и крема са ви подготвени, идва и момента за печене. В предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор, сложете първо само маслената основа буквално за 3-4 мин. да хване коричка, извадете я и изсипете крема вътре. Намалете фурната на 150 градуса и сложете пая да се пече за около 40-45 мин. 

 

Когато извадите пая от фурната, крема все още може да се клати, но когато се охлади стяга.

Трябва да изчакате пая да се охлади напълно, преди да извадите от формата и да разрязвате. Аз оставих за една нощ на терасата, защото е достатъчно студено, но ако искате може и в хладилника да приберете, за да се охлади по-бързо.

Украсила съм с карамелизирани орехи и карамелени нишки. Но разбира се украсата може да е каквато вие прецените. Карамела ми се стори подходящ, защото го свързвам с крем брюлето, което е в основата на крема ми.

А ето и снимки на разрязания пай. Крема е много пухкав, много лек, изключително вкусен и се допълва страхотно от хрупкавата маслено-какаова основа.
 
 

А когато опитах първото парченце вкуса беше наистина божествен :) Не, че си е моят пай, но определено трябва да го опитате!

 

И още една снимка на целия пай с облачето от златните нишки карамел!


*Внимавайте, ако решите да правите карамелена коричка върху целия пай, първо разрежете на парчета и след това поръсете всяко парче със захар и карамелизирайте с горелка, ако имате, защото ако направите карамелена коричка цяла, после при разчупването на карамела, няма да можете да отрежете хубави парчета.


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: