Каквото и да ви напиша за гръцката мусака ще е малко. Това е страхотно вкусно ястие, което много обичам, но рядко приготвям, защото е доста голяма играчка. Не претендирам за автентичност на рецептата, готвя по интуиция и според моите вкусове. Например в оригиналната рецепта присъства канела, която е типична подправка при приготвянето на месни ястия в Гърция, но на мен не ми харесва и я пропускам. Живяла съм в Кипър и там съм яла много разновидности на гръцката мусака - някъде я правят само с картофи и патладжани, на други места с тиквички, има и само със тиквички и патладжани без картофи, но в моя вариант съм избрала да присъстват и 3те зеленчука. Соса Бешамел, с който се залива също търпи вариации, може да се избере и друга заливка и различни подправки, но все пак това си е моята гръцка мусака, а ето и необходимите продукти:
*500 гр. мляно месо (кайма)
*3 големи картофа
*1 голям патладжан
*1 голяма тиквичка
*1 голям морков
*1 голяма глава лук
*2-3 скилидки чесън
*2-3 с.л. доматена паста (пюре)
* сол, чубрица, червен пипер
*кашкавал за поръсване
За бешамела:
*30 гр. краве масло
*1-2 с.л. олио
*2 с.л. брашно
*250 мл. прясно мляко
*100 мл. вода
*сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
И сега идва най трудоемката част за мен - подготовката на зеленчуците. Картофите, тиквичката и патладжана трябва да се обелят и нарежат на еднакви филийки, около половин пръст дебелина, филийки.
В Гърция пържат филийките в сгорещена мазнина, за да станат златисти и полуготови. Аз реших, че няма да пържа и наредих всички филийки в тава заслатана с хартия намазнена с олио, посолих и намазах филийките и отгоре с малко олио. Запекох за кратко на 180 градуса, загрята фурна отгоре и отдолу с вентилатор. След като зеленчуците са ви полуготови изваждате в чиния и ги оставяте да си почиват докато приготвите следващите компоненти.
Следва да приготвите мляното месо.
Нарязвате на ситно лук, морков и чесън. В голям съд с незалепващо покритие запържвате в малко мазнина - лука и моркова. Добавяте мляното месо и задушавате, докато остане без течност, тогава прибавяте чесъна и подправките (сол, чубрица, червен пипер) - запържвате за кратко, за да не загори чесъна, но да си пусне аромата, както и ароматите на чубрицата и червения пипер. В малка купичка размивате доматената паста с вода и прибавяте към месото, разбърквате и оставяте на слаб огън, докато течността изври.
Следващият компонент е соса Бешамел.
В дълбок съд с незалепващо покритие, загрявате кравето масло и олиото. Слагам и малко олио, защото по тази начин кравето масло не загаря. Когато маслото се разтопи, добавяте брашното и при непрекъснато бъркане започвате на тънка струя да добавяте прясното мляко. Ако е необходимо и соса ви се стори много гъст добавяте и вода или още мляко, аз добавям малко вода, за да не става много тежък само с млякото. Подправяте със сол и черен пипер. Ако сте авантюристично настроени, може да добавите и канела.
След като сте приготвили всичко необходимо, остава само да сглобите мусаката и да сложите във фурната да се пече.
Намазнявате с олио правоъгълна тава и започвате да подреждате зеленчуците. Първо един ред картофи, върху тях патладжани и тиквички. След това изливате плънката с мляното месо и разпределяте, така че да покрие зеленчуците. Отново редите ред картофи, ред тиквички и патладжани, заливате със соса Бешамел и слагате във фурната на 170 градуса с вентилатор. Когато Бешамела, започне да хваща коричка, изваждате от фурната и поръсвате настърган кашкавал. Печете докато кашкавала стане златист.
Оставям ви да се насладите на вкусовете и ароматите, които се "носят от снимките" или пък да запретнете ръкави и да си приготвите тази вкусна Гръцка мусака във вашите кухни.
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар