Днес се пренасяме в Мексико с тази страхотна супа, която ме грабна от едно кулинарно предизвикателство, в което участвах. Както винаги обаче не можах да следвам точно оригиналната рецепта, защото супата е доста пикантна в оригинал, което е типично за мексиканската кухня, но у дома избягвам лютото заради децата, пък и аз също не ям много люто.
В описанието на рецептата и продуктите ще ви опиша и кои продукти съм заменила, за да може, ако вие харесвате люто да си я направите пикантна.
Ето и необходимите продукти:
* 1 пилешка пеперуда
* 1 глава лук
* 1 чорбаджийска чушка (или люта чушка)
* 2-3 скилидки чесън
* около 200 гр. сварен червен кидни боб (аз си сварих боба предварително в НЕподсолена вода, после прецедих и използвах за супата, но може да се използва и прецеден боб от консерва)
* 200 гр, сладка царевица от консерва или замразена
* 3 с.л. доматено пюре
* Червен пипер (или лют чили червен пипер)
* кимион
* около половин връзка ситно нарязан магданоз (в оригиналната рецепта използват кориандър)
* сол
* сока от половин лимон
* по желание Домашен чипс от тортила за поднасяне
Начин на приготвяне:
В тенджера запържвате за кратко нарязани на ситно лук, чушка и чесън. След това за много кратко слагате червения пипер и кимиона, които също леко да "джизнат" във олиото, по този начин се освобождават ароматите им и придават много по-наситен вкус на супата ви. Всичко това трябва да се случи бързо и при непрекъснато бъркане, защото както подправките, така и чесъна, ако се препържат - изгарят и аромата вече не е хубав! Добавяте си доматеното пюре размито във вода и вече спокойно, може да си добавите и другите съставки - прецедения боб и царевица, наситнения магданоз, около 1л. и 200 мл. вода (или ако имате пилешки бульон) и пилешките гърди цели (или разрязани на 2 на 3, просто за да се сварят по-бързо). Идеята гърдите да са цели е когато се сварят да извадите от тенджерата и да накъсате с вилицата, преди да ги върнете обратно в супата, за да е на конци, а не на парчета пилето! * Може да използвате и останалото бяло месо от печено пиле например! * Овкусявате със сол и лимонов сок и поднасяте и оставяте да покъкри още десетина минути с накъсаното вече месо!
За да поднесете супата типично по мексикански може да си направите и чипс от тортила, което не е много трудно да се направи. Нарязвате тортила питки на лентички около 1 пръст дебелина и запържвате много за кратко в тиган намазнен с олио, аз лично поръсих и със шарена сол докато ги запържвах или по скоро запичах, защото използвах много малко олио, за да са по ароматни, но може да използвате и друга подправка, която харесвате или пък да ги оставите натурални. Стават за секунди, когато хванат златист загар и от двете страни са готови!
Супата се поднася с поръсена с чипса от тортила, лимон, който желае допълнително и нарязана сурова чушка и магданоз. В оригиналната рецепта поднесоха и авокадо към супата, но аз решавайки спонтанно да я готвя, не разполагах с авокадо у дома :) А и не мисля, че загубих от вкуса и от липсата му. Стана прекрасна супа, изключително вкусна и наситена с аромати - децата и мъжа у дома я одобриха и хапнаха с удоволствие, така че съм много доволна от резултата!
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар