сряда, 6 октомври 2021 г.

Яхния от булгур, червена леща и спанак


 Днес ви споделям едно веган предложение за вкусна и питателна яхния. Ако случайно сте любители на месото и постните манджички не ви нахранват, това може да е страхотна гарнитура към печено месце, кюфтенца или друго. Булгурът е страхотен заместител на ориза, ако се оптвате да се храните здравословно - той е пълнозърнест, съдържа много фибри и протеини, а също така е богат на минерали и витамини. Така, че ако искате да разнообразите вашето меню - това е не само вкусен, но и много полезен вариант.

 Необходимите продукти са:

150 гр. червена леща

150гр. булгур

300 гр. спанак

2 средни глави лук

1 морков

2 скилидки чесън

1 настърган домат

1 с.л. доматено пюре

сол, черен пипер ,чубрица

магданоз за поръсване 

Приготвянето на тази яхнийка е сравнително лесно, като начало може да си измиете булгура и лещата и да ги сложите заедно да се сварят във вода. Сваряват се много бързо и няма нужда да слагате подправки. Оставяте си ги така сварени и на изчакване докато си подготвите зеленчуците.

Следваща стъпка е да си нарежете зеленчуците. Лука и морковите се слагат в подходящ съд - тава с незалепващо покритие подходяща за котлон, а може и някаква тенджера по- широка сипвате малкоолио и слагате морковите и лука да се задушат. След това си добавяте спнака, предварително измит и нарязан и задушавате докато остане само на мазнина.


Когато изври водата на спанака и започне да се запържва, добавяте и ситно нарязания чесън, да се запържи леко - чесън започва много бързо да прегаря, така, че внимавайте, разбърквате и когато чесъна е запържен добавяте настъргания домат и размито доматено пюре в 1/2 чаша вода. Сега идва и момента да си добавите варивата, но първо трябва да отцедите водата на булгура и лещатата и тогава да ги сложите при зеленчуците (без вода). Оставяте на котлона да къкри докато изври водата напълно (имам предвид водата, която идва от домата и доматеното пюре). Слагате подправките - сол, червен пипер и чубрица и разбърквате добре. Когато яхнията ви остане без вода е готова за сервиране. Поднесете поръсена с наситнен пресен магданоз. 

Аз лично съм добавила и чурбаджийска чушка - за снимката 1, а иначе хапнахме по повече от една с мъжа ми :) 

Тези чушки приготвям за бърза консумация. Запичам във фурна докато получат загар, после в голяма купа още горещи ги посипвам със сол, олио, оцет и наситнен чесън - затварям купата (аз имам такива стъклени купи с капак, може и в буркан или в друг съд), оставяте да се охладят и са готови за похапване.

 

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: