вторник, 12 октомври 2021 г.

Такос с наденички


 Докато сме на мексиканска вълна да ви покажа и едни супер вкусни такоси, които приготвяме от време на време у дома. Аз ги правя с домашни питки, но винаги могат да се използват и купени. Плънката се приготвя много бързо и лесно, а в същото време е страшно вкусно и е много добър вариант за домашен вариант на "стрийт фуд". Вместо да купувате дюнери, за които също имам домашна рецепта в блога, която може да погледнете на този линк https://didistylee.blogspot.com/2020/05/blog-post_1.html , такосите са чудесен вариант да разнообразите децата и да им предложите нещо, което хем прилича на купено от вън, хем сме си направили у дома!

Необходими продукти за такосите: 

*2 с.л. олио

*1/2ч.ч. вода

*1ч.л. сол

*брашно колкото ви поеме, за да получите меко не лепкаво тесто

Необходими продукти за плънката:

* 2-3 броя сурова наденица

* 1 глава лук

* Предварително сварен червен кидни боб около 150-200 гр. 

* 100-150 гр. царевица от консерва

* 200 гр. домати от консерва

* сол, черен и червен пипер

* пресен магданоз и зелен лук

 Начин на приготвяне : 

Първо си приготвяте тестото за Такос питките, ако сте решели да си приготвите сами.

В купа си сипете вода, олио и една лъжичка сол, на части добавяйте тесто, докато получите меко, но не лепкаво тесто. Това тесто си разпределяте в моя случай на 8 малки топки и от тях разточвате тънки питки, които се пекат в загрят тиган с незалепващо покритие без мазнина. Когато питката започне да се надува е готова да се обърне от другата страна, Готовите питки поставям между две чаши, за да изстинат в тази форма на лодки, като такоси!

Така докато такосите изстиват си правите плънката. Може и първо да си направите плънката, тя все пак дълго ще седи топла в тенджерата, а и може да се подгрее и после такосите да са ви пресни и топли, когато ги пълните. Но ако не са изстинали добре, рискувате формата "лодка" да се развали и да не можете да си напълните такосите.

За плънката в тенджера запържвате една глава нарязан лук, може на полумесеци или на ситно както ви харесва, аз лично обичам лука да се усеща и съм нарязала на едро. Когато лука омекне, прибавяте суровата наденица нарязана на парчета и пържите, докато се запечатат парченцата от всички страни. Накрая в тенджерата изсипвате оматите, боба и царевицата, подправяте и оставяте да къкри, докато водата от доматите изври.

С така получената плънка пълните "лодчиците" такос и поднасяте поръсени с магданоз и пресен лук, зелена салатка, а за сегашния сезон може и кисели краставички, някаква друга трушия или каквото ви харесва.




А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: