Днес ви споделям една рецепта за страхотна есенна гозба. Тези дни май всичко, което приготвям е в цветовете на есента - жълто, червено, оранжево... снимките в телефона ми една след друга са все в жълтата гама и въпреки, че тази снимка е от преди няколко месеца, днес се сетих точно за тази вкусотийка. Напоследък предпочитам да ям повече постни нещица, не съм отказла месото, но понякога е хубаво човек и да си дава почивка от него. Има толкова много бобови култури, от които можем да си набавим нужните ни протеини и е страхотен начин да се разнообразим.
Главен герой в това ястие е нахута. Освен източник на белтъчини (протеини), както вече ви споменах, той е и много богат на витамин Е, който укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и е добър източник на фолиева киселина. За сметка на това пък съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки (например орехи, фъстъци и др.) Естествено зленчуците, които прибавяме към яхнията също са пълни със витамини, но са по познати и няма да ви очквам със съдържанието им. Възползвайте се докато на есенния пазар все още има хубави тиквички, патладжани и пипер да си приготвите тази полезна и в същото време вкусна гозба.
И така след това леко лирическо отклонение, с което надявам се ви убедих колко е здравословен нахута за вашата здравословна диета и пълноценно хранене, ето и нужните продукти.
* около 200 гр. нахут
* 3 гл. лук
* 3 моркова
* 1 тиквичка
* 1 патладжан
* 1 картоф
* Зелен боб около 100 гр. (аз ползвам замразен)
* Бамя 1 шепа (отново замразена)
* 1 шепа грах (замразен)
* Зелена пиперка
* Червена пиперка
* 100гр. домати от консерва
* Подправки - сол, джоджен, риган, кимион, куркума, червен пипер
Нахута се накисва от предната вечер или за 24 часа. Водата, в която е киснал се изхвърля и се вари без никакви подправки до готовност.
Всички
зеленчуци се нарязват, слагат се в тава с олио, овкусяват се с
подправките и се пекат на 200 градуса с вентилатор, може да си добавите
малко от водата, в която е врял нахута, но зеленчуците трябва да останат
на мазнина след печенето. След като зеленчуците са готови, прибавяте
отцедения нахут, разбърквате, поръсвате с магданоз и оставяте под капак
за около 15 мин. на изключена и затворена фурна, докато още е гореща, за да не пресушите нахута, а в същото време ароматите да се смесят.
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар