вторник, 18 март 2014 г.

Постна спаначена питка

1/2к. мая
300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно, колкото поеме
зехтин за намазване
семена за поръска
За плънката:
500 гр. спанак
2 стръка пресен лук






Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото,  разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета. В края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка. Аз аправих половина със спанак, а другата половина без, за тези които не обичат спанак.
Нарецдате готовите кифлички в тава покрита с хартия и намазнена, отгоре намазвате със зехтин и поръсвате със семена. Аз лично не ги чаках много да втасат, може би 5 минути, колкото да почине тестото и ги вкарах във фурната, те си втасаха там. Пека на не загрята фурна, 200 градуса, около 40-50 мин.

 Преди да влязат във фурната
 А ето ги и втасали във фурната.
Резултатът - много красива и вкусна питка, която лесно се чупи на индивидуални парчета!



Няма коментари: