вторник, 25 март 2014 г.

Питка "Житни класове" (постна)


Рецептата за питката е същата, като тестото на Постна спаначена питка
Необходими са ви вода, олио, брашно, 1/2 мая, 1ч.л. сол и 1ч.л. захар
Замесвате си тестото и оставяте да втаса, когато удвои обема си и веднага се връща, когато го натиснете леко с пръст.
Разделяте тестото на 2 топки от едната топка оформяте средната част на питката, като леко притискате с ръце и оформяте кръг в тавата.
От другата част откъсвате около 1/4, за да имате материал за житните класове.
Останалата част разделяте отново на 2, разточвате два фитила с ръце и сплитате на проста плитка, с която обикаляте кръглата питка, която е в тавата.
И така ви остава да направите житните класове, разделяте си на 4 малки топчета и от всяко си разточвате малки фитилчета, 2 по-дълги и 2 по-къси, в горната част ги оставяте по-дебели. Така отдолу е стеблото, а отгоре е класа, за да получите тези "цветчета" с малка ножичка правите разрежчета в тестото.
Ето и оформената питка
Покрай житните класове съм поръсила с поръска за питки, за да се открояват те.
Внимавайте, като печете да не прегорите, защото те са по-високи от останалата част от питката.
Аз я слагам не втасала във фурната, загрята на 180 градуса и тя си втасва вътре.


А ето и разчупената питка. Много вкусна, мека и хубава на вид питка, подходяща за празнична трапеза и за днешният празник Благовещение.


Няма коментари: