четвъртък, 16 декември 2021 г.

Коледно пънче

Какво по Коледно за вашата трапеза по празниците от Коледното пънче! Наистина е една малко по-трудоемка и време изискваща рецепта, но пък определено си заслужава! Това руло съм правила преди две години, имах много гости за Коледа и ми се искаше да ги изненадам с нещо красиво и вкусно, не стандартната торта, но пък и нещо класическо, с много коледен дух - е това беше точния десерт, получи се невероятно вкусно и се хареса на всички! Без да ви бавя повече с лирически отклонения ви давам и рецептата, как да си го направите и вие у дома!



Необходими продукти:

За блата:
  • 6 яйца разделени на белтъци и жълтъци
  • 170 гр. захар
  • 150 гр. черен шоколад
  • 25гр. какао
  • 25гр. смлени бадеми
За крема:
  • 200 гр. маскарпоне
  • 250 мл. сладкарска сметана
  • 1-2 с.л. коняк
  • 100гр. пудра захар
  • 1 ванилия
За измазване:
  • 100 гр. черен шоколад
  • 90 мл. сладкарска сметана
  • 50 гр. маскарпоне
Начин на приготвяне:

За да приготвите блата разбийте белтъците на пухкав сняг. Жълтъците разбийте със захарта, а шоколада разтопете в микровълновата или на водна баня.
След това с дървена или пластмасова бъркалка започнете да прибавяте на части белтъците към жълтъците и захарта, като бъркате внимателно, за да се получи много пухкава смес. Към нея прибавяте смлените бадеми и какаото и разбърквате до еднородна смес, която изсипвате при разтопения шоколад и разбърквате добре. Така получената смес разпределяте в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печете, която сте намазнили и печете около 18-20 мин на 180 градуса, предварително загрята фурна. Блата ви трябва да е леко хрупкава коричка отгоре, но еластичен отвътре, за да може да го навиете на руло. Докато още е горещ блата обърнете върху парче хартия за печене и внимателно отделете хартията от дъното му!  Блата трябва задължително да се завие топъл и да се остави да изстине преди да намажете крема. Докато чакате да изстине може да пригответе крема.

Крема, с който ще запълните рулото е много лесен и може да експериментирате с ароматите и дори да сложите някакви плодове или портокалови корички, но аз не съм слагала, защото малкият ми син не обича. В една купа разбивате сладкарската сметана на пухкав сняг. В друга купа разбивате маскарпонето с пудрата захар и ароматите, докато получите гладък крем. След това смесвате двата крема , като добавяте сметаната към маскарпонето на малки части, като бъркате съвсем леко с дървена или силиконова бъркалка! С така получения крем след като блата за рулото изстине, намазвате целия блат и отново завивате на стегнато руло, което прибирате в хладилника, за да стегне и да приготвите ганаша за измазването!

Крема за измазването в общи линии е класически ганаш, единствената разлика е, че съм добавила маскарпоне! Загрявате сладкарската сметана, но без да завира, махате от котлона и при непрекъснато бъркане добавяте начупения шоколад, докато се разтопи напълно и стане хубав гъст крем. Към така получения ганаш прибавяме разбито на крем маскарпоне и бъркаме до гладък крем!

Тук да поясня, че този шоколадов крем е хубаво да направите чак, когато рулото ви е стегнато и готово за измазване! От стегнатото охладено руло режем двата края под ъгъл, леко диагонално и ги поставяме отстрани на рулото за да заприлича на бъдник, клон с разклонения или както вие си го представяте! Измазвате с шоколадовия крем , като с вилица правите дълги резки по рулото, за да заприлича на кората на дърво!  За украсата ви трябва единствено нещо зелено - мента например и червени плодчета или разбира се, както на вас ви харесва!


Това руло съм правила преди две години, но чак сега успявам да опиша рецептата и за жалост не можах да намеря снимките от процеса на правене, но пък е толкова красив, вкусен и коледен десерт, че просто трябваше да ви споделя рецептата и да ви дам една идея за нещо наистина празнично, с което да изненадате вашето семейство или вашите гости! Поднасям ви рецептата и ви пожелавам весело изкарване на коледните и новогодишните празници през 2021 година!


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: