сряда, 29 декември 2021 г.

Бавно печен Джолан със зеленчуци за Коледа

 Тази година за Коледа мъжът ми, който е голям фен на свинското месо, поиска да приготвим джолан. За мен лично това е много мазно месо и не е от любимите ми, но все пак, когато мъжете искат да хапнат, реших да го приготвя! По техния край за празници, за Коледа или Нова Година много често приготвят джолани, дори по няколко, но са все мъже в родата и е нормално! Аз взех един, като той тежи, около 1,5оо кг - но имайте предвид, че има доста голям кокал, кожа и доста сланинка и пак месото е доста! За това, ако решите да приготвяте сами преценете количествата, както на месото, така и на зеленчуците, според, колко човека ще сте! Ако Не харесвате мазно месо, спокойно може да замените джолна с голямо парче свински бут или плешка цяло! Зеленчуците, на които аз реално съм фен се получават уникално вкусни по тази рецепта, а месото буквално се разпада от кокала и става много крехко!


Ястието изглежда страхотно поднесено в голямо плато на празничната ви трапеза и определено, ще се хареса на вашето семейство или гости!

Необходими продукти:

  • свински джолан (около 1,500 кг. с кокал) 
  • 4-5 големи картофа
  • около 600-700 гр. гъби
  • 4-5 големи моркова
  • 3 големи глави лук
  • около 100 гр. филе елена
  • 1 връзка пресен лук
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • горчица
  • мед
  • чубрица
  • 100 мл. бира
  • 2 ч.ч. вода (около 400 мл.)

* Правя последно оточнение преди да ви споделя как да си го приготвите - количеството на зеленчуците също е ориентировъчно - всичко зависи от това за колко човека ще готвите! И също така е хубаво да си приготвите голяма и дълбока тава!

Начин на приготвяне:

Първо трябва хубаво да натриете месото с подправките - сол, черен и червен пипер, чубрица! После намазвате с горчица и мед и поставяте в голяма тава с малко олио в нея! Около джолана слагате зеленчуците - като лука, морковите и картофите са нарязани на четвъртинки - парчетата трябва да са големи, защото ястието ще се готви много дълго! Гъбите са обелени и оставям цели! Овкусявате със наситнен пресен лук, магданоз, сол, черен и червен пипер и разбърквате добре зеленчуците, за да са подправени добре. Нарязани на малки парченца между зеленчуците слагате и филето Елена, придава много хубав аромат!

Към така приготвеното месо и зеленчуци сипвате водата и бирата и завивате плътно с алуминиево фолио! Слагате във фурната на 150 градуса за около 2 часа и половина! След това отвивате месото и оставяте да се запече, като аз лично завъртях месото да се запече хубаво и от двете страни! това отнема още около 30-40 мин, като фурната е на 180 градуса! Когато получите загара, който желаете, може отново да завиете с фолиото без да го затваряте плътно, изключвате фурната и оставяте ястието вътре, докато стане време за сервиране!

* Тъй, като всяка фурна пече различно, хубаво е когато отвиете месото, преди да започнете да запичате да проверите дали е сготвено. Ако прецените, че му трябва още, оставете още малко покрито, трябва месото да е готово, преди да запечете за коричка!

Крайния резултат наистина си заслужава и беше страхотно празнично ястие за нашата Коледна маса! И би било прекрасно за вашата Новогодишна трапеза! И както казах и в началото, може спокойно да използвате начина готвене за всяко голямо парче месо - според вашите предпочитания!



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


Няма коментари: