понеделник, 6 декември 2021 г.

Джинджифилови бисквити

Тази година реших да опитам малко по-различен аромат за моите коледни бисквити, а именно джинджифила! Тези, които следят блога отдавна знаят, че не изневерявам на рецептата си за меденки и всяка година ги приготвям! Тази година няма да е по различна, като наближи Коледа със сигурност ще направя и една доза от тях! Рецептата може да погледнете на този линк Медени Изкушения за Коледа И все пак реших да направя и нещо малко по-различно и се получиха много добре! 




Необходимите продукти са:
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 70 гр. разтопено краве масло
  • 100 гр. олио
  • 1-2 ч.л. джинджифил
  • 2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Около 3 ч.ч. брашно (ползвам смес 1:1 бяло и пълнозърнесто) - използвах някъде 2 и 1/2 ч.ч. за тестото и другата половин чаша за разточването, но това зависи мерителните чаши, които ползвате, също и т големината на яйцето, може и повече брашно да поеме. Тестото трябва да е меко и да не лепне!
Начин на приготвяне:

Да си направите тези бисквитки е наистина много лесно! У дома почти изцяло ги правиха момчетата, аз този път само помагах, за това няма и много снимки от процеса на правене! 
Първо е необходимо в купа да си разбъркате всички съставки без брашното и бакпулвера! След това добавяте брашното и бакпулвера! Аз добавих 1 ч.ч. бяло брашно и 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно - разбърквате и започвате на части да прибавяте третата чаша брашно (при мен микс от двата вида)! Размесвате и постепенно си добавяте още брашно докато получите меко тесто, което не лепне! Може да оставите полученото тесто да почине и да стегне малко в хладилника, но у дома децата нямаха такова търпение и започнахме веднага да разточваме! Като при точене също поръсвате брашно по плота и върху тестото, за да не ви лепне по точилката и да можете лесно да отделяте от плота!


След като разточите идва най-забавната част, която аз оставям изцяло на децата - изрязваме с подходящи формички и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса! Стават много бързо за около 8-10 мин. максимум. Наблюдавайте ги, когато крайчетата на бисквитката се запекат , трябва да ги извадите! Когато са топли са много мекички, а когато изстинат стават хрупкави бисквитки, но в никакъв случай не са твърди! съхраняват се в плътно затворени кутии! 
През последните години съм експериментирала с много видове украси за бисквити - фондан, роял айсинг, шоколад (може да разгледате снимките на меденките от предишните години в линка, който ви оставих в началото на тази публикация, но в крайна сметка все повече предпочитам бисквитите да не са украсени по никакъв начин! Много по приятни са за похапване, много по-малко захар и като цяло изкуствения вкус на фондана, захарната бомба, която представлява айсинга, са неща, които искам да избягвам! И все пак децата искаха да украсим част от бисквитките и им дадох да творят с малко разтопен натурален шоколад :) Така, че всички у дома са щастливи! 
Бисквитите са много вкусни, ако аромата на джинджифил не ви допада, просто може да го пропуснете :) У дома се харесва, но всеки има различен вкус!

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: