вторник, 12 ноември 2013 г.

Eклерова торта

За блата
1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч брашно
1/2 п. бакпулвер
1 ванилия
70гр, разтопено масло

За крема:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. брашно
8 с.л. захар
1 ванилия
течна сладкарска сметана
1 и 1/2 п. желатин
1 черен шоколад
20 малки еклерчета

Разбийте яйцето със захарта, добавете млякото, след това сухите съставки и накрая маслото, разбъркайте добре и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса в тортена форма постлана с хартия.
За крема смесете захарта и брашното, разредете с малко мляко и добавете желтъците. Продължете да добавяте млякото, като бъркате, за да получите гладка каша. Сварете гъст крем и докато е горещ при непрестанно бъркане, добавете желатина и шоколада на парченца, за да се разтворят и разтопят напълно. Бъркате докато получите хубав кафяв крем.
Еклерите може да приготвите сами, а може и да ползвате готови такива. Готови малки еклерчета се продават в Метро, пълнени с бял сметанов крем. ( В случая съм ползвала такива) Ако решите вие да правите еклерчетата, после си ги напълнете с бял сметанов крем или оставете част от този крем, който сте направили, преди да сложите шоколада и жеатина, за да си напълните еклерчетата със светъл крем и да има контраст в тортата ви.
Течната сладкарска сметана разбиваме на сняг и ще използвам за украса


Сглобяване на тортата, извадете си блата и го сложете в чинията, в която ще поднесете тортата. обградете го с ринга от тортената си форма, като предарително сте застлали с фолио за свежо съхранение или обикновено алуминиево, за да може да излезе тортата, залейте с част от крема, наредете отгоре еклерчетата и отновозалейте с шоколадовият крем. Сложете в хладилника да стегне желатина, за да може после да махнете ринга. Отгоре наредете еклерчета за украса и направете розички със сметана или украсете, както ви подсказва въображениието. По желание може да украсите и с разтопен шоколад.
Идеята за тази торта е от блога на Йоли, но съм променила малко рецептата и изпълнението :)

Няма коментари: