вторник, 26 ноември 2013 г.

Фокача с чери домати и маслини

600 гр. брашно
1/2 п. мая
4 с.л. зехтин
1ч.л. сол
350 мл. вода
около 10-15 маслинки
7-8 чери доматчета
риган
микс семена за питки и погачи








Разтваряте си маята в хладка вода, прибавяте към тази течност зехтина и солта и я прехвърляте в подходящ съд за месене. На части започвате да добавяте брашното, може да ви отиде малко по малко и ли малко повече, трябва да ви се получи хубаво тесто, като за хляб.


Оставете да втаса и след това отново премесете със нарязаните на ситно маслинки. Оставете тестото малко да почине и си пригответе правоъгълна тава, постлана с хартия за печене и намазнена леко със зехтин. След това разстелете тестото, намазнете със зехтин и наредете отгоре чери доматчетата разрязани на половинки. Поръсете със сол, риган и микс семена за пита. Оставете да втаса още поне 30 минути.


Пече се на незагрята фурна на 200 градуса, 15 минути отдолу само, 15 минути отгоре и 15 минути и от двете страни. Този метод на печене използвам за всички погачи, хлябове и козунаци, знам го от майка си и е безпогрешен!




Няма коментари: